Total Pageviews

Thursday, 24 November 2011

Karenah Birokrasi Membuat Pinjaman Dalam Perkhidmatan Awam

Hari ini saya telah membuat keputusan untuk memohon pinjaman dengan kuwait finance. Saya berasa terlalu marah kerana terlalu banyak karenah birokrasi dikalangan pegawai-pegawai atasan untuk membenarkan potongan gaji. Bukan duit mereka yang saya ingin pinjam, tetapi duit bank dan bukan juga duit gaji mereka yang dipotong, tetapi gaji saya sendiri. Kerajaan melalui bank negara dibawah akta perbankan telah menetapkan setiap penyedia pinjaman kewangan berlesen wajib mematuhi potongan tidak boleh melebihi 60% potongan gaji pegawai.

Saya melihat perkara ini tidak difahami oleh pegawai atasan. Ini adalah satu perkara yang serius memandangkan mereka ini dari golongan terpelajar. Namun gagal memahami undang-undang negara sendiri sedangkan mereka terdiri daripada Pegawai Tadbir & Diplomatik.

Saya selaku penolong setiausaha kepada kesatuan memandang serius tentang perkara ini. Suatu tindakan sewajarnya diambil oleh ketua jabatan untuk memahami undang-undang seperti ini. Kita harus tahu bukan semua penjawat awam mendapat gaji 100% bersih dari sebarang potongan. Kehidupan di Malaysia tidak boleh lari dari masalah hutang. Membeli rumah terpaksa berhutang, membeli kereta pun perlu berhutang malahan ada juga yang membeli tv melalui bantuan kewangan AEON credit. Ini adalah fakta. Ini adalah Fakta. Ini adalah Fakta. Sesiapa yang menafikan fakta ini adalah seorang yang penipu besar dan wajib disingkirkan.

Dalam akta perbankan negara telah termaktub undang-undang tersebut. Setiap penjawat awam berhak untuk membuat pinjaman dari mana-mana pihak yang berlesen. Ini adalah hak asasi setiap manusia. Selagi tidak bertentangan dengan mana-mana undang-undang, tidak ada seorang pun yang boleh menghalang. Perlembagaan 13 telah menerangkan bahawa tidak ada sesiapa boleh menghalang mana-mana pihak menggunakan hartanya dengan sesuka hati selagi tidak bertentangan dengan undang-undang.

Persoalan yang ingin saya bangkitkan mengapa masih ada pegawai atasan seperti PTD ini berani menghalang pegawai bawahan membuat pinjaman. Bukankah ini telah melanggar dua undang-undang negara dibawah akta perbankan dan perlembagaan Malaysia. Pihak bank tidak bodoh untuk meluluskan mana-mana pinjaman yang berkelayakkan. Tetapi pihak majikan lebih-lebih untuk menggagalkan niat penjawat awam.

Bagi yang pernah merasai pengalaman seperti saya, saya nasihatkan satu laporan polis dibuat berkenaan perkara tersebut. Ini kerana melanggar kedua-dua akta berkenaan juga merupakan satu kesalahan jenayah. Jelas dan amat terang pegawai atasan yang tidak membenarkan pegawai bawahan yang berkelayakkan telah melakukan satu kesalahan jenayah kerana menghalang pegawai bawahan menggunakan harta mereka.

Saya amat berharap artikel ini dapat memberi kesedaran kepada mana-mana pihak yang ingin membuat permohonan pinjaman selepas ini. Sekiranya mempunyai masalah dan memerlukan khidmat nasihat saya sedia membantu.

Sekian, terima kasih.
Roshidi Bin Ahmad Ismail
Penolong Setiausaha,
Kesatuan Pembantu Tadbir Kesihatan Semenanjung Malaysia,
Cawangan Perak.

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.